5 tipů, jak bojovat s dlouhodobým stresem

 Komerční sdělení 
08. prosince 2023 20:39 / Lucie Wirthová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Jak na stres? pexels.com
Zatímco krátkodobý stres nám může pomoci k lepším výkonům, dlouhodobé nervové vypětí je prokazatelně škodlivé. Důvody mohou být různé a vždy nemusí jít jen o přílišný tlak na výkon nebo rychlost. Spoustu lidí stresuje třeba i monotónní práce. Zkuste tedy spouštěče stresu identifikovat a co nejvíce se jim vyhýbat. Zároveň nezapomínejte na pravidelný relax, který může mít mnoho podob. Zde je několik osvědčených tipů.

1. Dejte si šálek čaje

Kávu tentokrát doporučujeme vyměnit za čaj, nejlépe bylinkový. Spousta bylinek včetně meduňky lékařské, heřmánku nebo mučenky má uklidňující účinky. Kromě toho si přípravu můžete spojit s příjemným rituálem. 

Stejně tak si můžete dopřát zelený čaj, který navíc obsahuje velké množství antioxidantů. Jen večer a v noci se mu raději vyhněte, protože byste mohli mít problém usnout.

2. Vyzkoušejte kratom

Podobně uklidňující efekt jako některé čaje má i kratom, který pochází ze sušených listů rostliny mitragyna speciosa. Ta roste hlavně v jihovýchodní Asii a obsahuje aktivní látku mitragynin. 

Záleží na metodě sběru a konkrétním zpracování, ale v některých formách opravdu vyvolává pocity klidu a relaxace, případně i lehké euforie. Těmito účinky je známý především žlutý, hnědý nebo zelený kratom.

3. Zajděte na procházku

Blahodárný vliv na tělo i na duši mají rozhodně procházky. Ideální je, pokud můžete utéct ruchu velkoměsta a přesunout se do tiché a klidné přírody. Zároveň vás tedy povzbudí jak čerstvý vzduch, tak i fyzická aktivita. Každá chvilka venku se ale počítá, i kdyby to bylo jen v parku za domem.

4. Poslouchejte hudbu

Mnohdy stačí slyšet oblíbenou skladbu a hned se člověk cítí lépe. Nejlépe to podle odborníků funguje po ránu, dokud ještě nemáme mozek zaměstnaný jinými podněty a aktivitami. Pro uvolnění jsou obzvlášť vhodné pomalejší a klasické melodie, ale záleží zejména na vašem osobním vkusu.

5. Zacvičte si 

Nemusíte se hned věnovat pomalé meditativní józe. Každému vyhovuje jiný typ cvičení a někdo si naopak lépe odpočine rychlým a dynamickým pohybem. Důležité je, že při fyzické aktivitě může odpočívat vaše mysl. Také se při ní vyplavují endorfiny (hormony štěstí), které přispívají k dobré náladě.

6. Trénujte dechové techniky

Pocity stresu jsou často spojené jak s bušením srdce, tak i s tlakem na hrudi a mělkým dýcháním. Snažte se tedy svůj dech zklidnit a dýchat zhluboka. Pomohou vám k tomu nejrůznější dechové techniky. 

K nejjednodušším metodám patří vizualizace toho, jak stres odchází z vašeho těla ven. Přitom se stačí desetkrát nadechnout tak, že se čtyři vteřiny nadechujete a přitom si uvědomujete své pocity stresu a úzkosti. Následně šest vteřin vydechujete a u toho si představujete, jak vás nepříjemné pocity opouštějí.

Témata: kratom, stres, léčba
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod